tiistai 14. kesäkuuta 2011

Ekompaa arkea osa 3: ekommat käsitiskiaineet



Ekoin tapa pestä astioita on useimmissa tapauksissa astianpesukone! Yllättävää, eikö vain :) Astianpesu kuluttaa vähemmän vettä kuin saman astiamäärän tiskaaminen käsin. Tosin tämäkin on vielä hieman kiistanalainen kysymys: astianpesukone kun kuitenkin tarvitsee sähköä. Lisäksi tiskaustapoja on erilaisia - joku kerää viikon tiskit ja tiskaa kaiken kerralla, toinen taas tiskaa kaiken juoksevan veden alla.



Minulla ei ole tilanpuutteen takia mahdollisuutta astianpesukoneeseen, joten joudun tiskaamaan käsin. Kerrytän likaisia astioita pari päivää ja tiskaan kaiken sitten kerralla - enkä missään nimessä juoksevan veden alla!



Pohdin kauan, mikä aine olisi paras käsintiskaukseen. Kaikki vertailut nimittäin käsittelevät konetiskiaineita. Se iänikuinen Fairy alkoi tuntua huonolta vaihtoehdolta jo senkin takia, että purkin kylkeen oltiin painettu kemiallinen "ärsyttävä"-merkki. Lisäksi pohdin sitä, miksi ihmeessä haluaisin tiskata astiat, joista syön päivittäin, myrkyllä?



Tällä hetkellä käytössäni on Ecoverin sitruunantuoksuinen astianpesuaine. Prismassa sillä on hintaa reilut 2 euroa. Koostumus on hieman "litkumpaa" kuin vertailukohteeni Fairyn, mutta yksi ruiskaus Ecoveria täyteen altaalliseen hoitaa kyllä homman. Ecover ei varmaankaan ole se kaikkein parhain vaihtoehto, mutta parempi ainakin kuin Fairy.

Muita merkkejä, joilla olen huomannut olevan eko-tiskiaineita on esimerkiksi syötävän suloinen Mummi ja minä (hintaa 9-10e), sisustussilmääni hivelevä Belle Maison (hintaa 7-10e) sekä supisuomalainen Ole Hyvä (hintaa 7-10e). Lisäksi olen huomannut K-kaupassa asioidessani, että Pirkka valmistaa joutsenmerkittyä käsitiskiainetta.

Suurin osa ekotiskiaineista maksaa valitettavasti melko paljon. Ecover onkin ollut pelastus alhaisen hintansa tähden, vaikka tahtoisinkin käyttää suomalaista merkkiä - kuten Ole Hyvää. Onko jollakulla kokemuksia ylläolevista tuotteista, tai löytyykö minulle tuntemattomia merkkejä?

Sarjan aiemmat osat:
1
2

Ei kommentteja: