keskiviikko 29. kesäkuuta 2011

Ekompaa arkea osa 4: käytä kuukuppia!



Kuukuppi kerää kyseenalaista mainetta naistenvessojen seinäkirjoituksissa. Sitä ylistetään vuolain sanoin, joihin skeptikot ovat vastanneet omilla "eikö se ole epähygienistä ja vaikeaa"-vastalauseillaan.

Selailin koulutukseni puolesta paria uusinta terveystiedon oppikirjaa, jotka oli tarkoitettu yläkoulun terveystiedon opetukseen. Kuukuppia ei mainittu sanallakaan muiden, tavallisimpien, kuukautissuojien ohella. Mielestäni tämä oli kummallista, sillä oman mielipiteeni mukaan kuukuppi ansaitsisi kaiken mahdollisen huomion, jotta yhtä useammat naiset löytäisivät sen.

Olen käyttänyt kuukuppia pian vuoden ajan, enkä enää ikinä vaihtaisi pois. Kuukupin löysin ystäväni kautta, hän yritti saada minut ostamaan kuukupin ja meni yli vuoden päivät ennen kuin lopulta uskaltauduin. Kynnys kuukupin ostamiseen oli omalla kohdallani älyttömän suuri. Kertaostoksena sen hinta on melko suuri (n. 30-40e) ja lisäksi ennen kokeilua ei voi tietää, sopiiko kuukuppi itselle.

Seuraavaksi mietteitä muutamiin kysymyksiin, joita minä pohdin paljonkin ennen kupin ostoa.



Onko kuukuppi epähygieninen?
Mielestäni tätä kysymystä voidaan miettiä siltä kannalta, että onko perinteinen terveysside hygieninen? Miettikääpä. "Kuinka hygieeninen on ajatus muovisesta siteestä, joka haisee, hiostaa ja muhii alushousuissa, tai kloorivalkaistusta tamponista, joka imee kosteutta ja hautoo bakteereja tuntitolkulla emättimessä, limakalvoja kuivattaen?" (Lähde: Kuukuppikunta, UKK)

Välillä joudun olosuhteiden pakosta (esim. mökkeily, jossa ei puhdasta vettä) käyttämään kertakäyttösiteitä ja koen sen erittäin epämiellyttäväksi ja epähygieniseksi.

Kuukuppiin "joutuu" tietenkin koskemaan käsin ja verta saattaa roiskua kädelle. Entä sitten? Onko siitä mitään haittaa, kun kädet voi pestä saippualla heti?

Tuleeko kuukuppi kalliimmaksi kuin esimerkiksi siteet tai tamponit?
Kuukupin kertaostoshinta on suuri. Oma kuppini (Pink Cup) maksoi n. 30e. Se on kuitenkin todella vähän ottaen huomioon, että kuukuppi kestää käyttäjästä riippuen 10-15 vuotta! Yksi sidepaketti maksaa noin 3 euroa ja yksien kuukautisten aikana siteitä kuluu suunnilleen sen paketillisen verran. Mikäli vuodessa on kymmenet kuukautiset ja mikäli yksien kuukautisten aikana kuluu yksi kolmen euron sidepaketti, tulet sinä maksamaan jo vuodessa 10x3, eli 30 euroa. Siitä onkin helppo laskea, kumpi tulee taloudellisemmaksi :)

Onko kuukupin käyttö vaikeaa ja tuntuuko se joltakin ollessaan sisällä?
Kyllä, kuukupin käytön opettelu vei jonkin aikaa. Ensimmäisten kuukuppi-kuukautisten aikana tahdoin luovuttaa, sillä tuntui, ettei kuppi millään mennyt oikein ja oikeassa kulmassa sisälle. Jatkoin kuitenkin sinnikkäästi yrittämistä ja seuraavien kuukautisten aikana löysin oikean ja toimivan taktiikan.

Parasta kuukupissa on se, että se ei oikeasti tunnu itselläni yhtään miltään. Voin melkein unohtaa kuukautiset, kun ei tarvitse murehtia mistään! Kuukupilla kun voin ainakin minä tehdä kaikkea, mitä haluan: urheilla, uida jne. Kuukupin tyhjennyksestäkään ei tarvitse liiaksi murehtia, sillä itselleni riittää sen tyhjentäminen kahdesti päivässä! (aamuin, illoin!)




Kyselkää toki kysymyksiä aiheeseen liittyen, vastaa mielelläni :)
Kuukuppeja voi ostaa apteekeista ja useista ekokaupoista sekä tilata tietyistä nettikaupoista.

Suosittelen tutustumaan Kuukuppikunnan nettisivuihin. Sieltä löytyy vastaus varmasti joka pulmaan ja erilaiset niksit kuukuppia käyttäessä :)

6 kommenttia:

Kaitaliina kirjoitti...

Heippa!

Täältä löytyy yksi kuukupin käyttäjä. Minulla se on kulkenut mukana jo kolmisen (vai nelisen..?) vuotta, enkä kyllä vaihtaisi sitä pois mistään hinnasta. Se on todellakin hygienisin vaihtoehto näistä markkinoilla olevista muista räpellyksistä ja lisäksi se maksaa itsensä takaisin. Ja vaikkei maksaisi, käyttäisin sitä silti sen mukavuuden ja helppouden takia. Enää ei tarvitse tarkastaa jokaisesta vessasta, että löytyykö sietlä roskis.: ) Ja kyllä kai jokaisen naisen olisi sen verran hyvä tutustua itseensä, ettei kuukupin käyttämistä vieroksuttaisi, oma kroppahan siinä on kyseessä.

Mä olen myös yirttänyt ahkerasti mainostaa tätä hienoutta ystäväpiirissäni ja osa onkin ottanut sen käyttöönsä. Ja tosiaan sitä sitkeyttä tarvitaan alussa, mutta se palkitsee lopussa.

Mia kirjoitti...

Moikka!

Ihana saada kommenttia :)
Huh, sä oot jo ehtinyt kauan olla tekemisissä kuukupin kanssa! Mutta onneksi mullakin on koko loppuelämä aikaa ;)

Itsekin oon harrastanut kaveripiirissä mainostamista ja aion harrastaa yhä - mun mielestä kuukuppi on vaan niin mahtava juttu, että jokaisen naisen tulisi sitä käyttää! (mikäli kroppa sen sallii) Monia tuntuu tämä kiinnostavan, mutta samanaikaisesti epäilyttävän. Mun kavereista kukaan ei ole vielä uskaltautunut kuppia hankkimaan, mutta mä jatkan sitkeästi ;) heh

Maria kirjoitti...

Jämähdin tähän koneelle lukemaan sun blogia.. :D Itellä on kans toi kuukuppi. Sitkeesti oon yrittäny käyttää sitä, mutta asetuksessa on aina ongelmia.. Onkohan mulla ollu se jonku vuoden tai parikin jopa. Mut tosiaan on ollut hyvä vaihtoehto. Alkaa vaan tuntuu ettei se ookkaan mua varten :(

Mia kirjoitti...

Heh, ihana kuulla että löytyi sua kiinnostavaa luettavaa! :-)

Onpa harmi, että se ei näyttäisi oikein sulla toimivan.. En kyllä yhtään osaa auttaa, että mikäköhän siinä asettamisessa voisi mennä vikaan :/ Mulla se alkoi sujumaan kuitenkin aika äkkiä hyvällä menestyksellä.

Toivottavasti löytyy joku keino, jolla saisit sen toimimaan. Löytyyhän niitä myös muita kokoja (vai onkohan niitä sittenkin vain ne kaksi?) Mutta en nyt kyllä tiedä, onko koolla mitään merkitystä asettamiseen liittyen?

Maria kirjoitti...

Ehkä mä oon vaan väärän mallinen :D Mun mielestä noita oli erimerkkisiä (muistaakseen) kuppeja. Ja sit ne olis vähä erimallisia. Niin ehkä ostan sit myöhemmin toisen, mut vaan jotain muuta merkkiä.

Mia kirjoitti...

Niin no, se voi kyllä olla hyvinkin mahdollista. Kannattaa varmaan kokeila jotain muuta merkkiä jossain vaiheessa :)