tiistai 23. elokuuta 2011

Ekompaa arkea osa 7: switch off

Otsikon inspiraationa taannoin MTV:llä pyörinyt Switch-kampanja, jonka suurimpana tarkoituksena on saada katsojat säästämään sähköä.

Perussääntöihin kuuluva "poistuessasi huoneesta, sammuta valot" kätkee sisälleen paljon muutakin. Sähköä nimittäin kuluu muuallakin.



Toki on tärkeää noudattaa edelleen perinteistä sääntöä, että valot sammutetaan, kun huoneesta poistutaan. Toisinaan valot voi ihan hyvin korvata vaikka kynttilöillä! Meillä ollaan vähintään kerran vuodessa koko ilta ilman mitään sähkölaitetteita - Earth Hour toimii innostajana. Olemme viettäneet Earth Houria joka vuosi ja aiomme sitä viettää vastedeskin. Vaikka yksi tunti muiden joukossa ei muuta maailmaa (tai ihmisten sähkönkulutusta) on mielestäni se tärkeä viesti päättäjille ja muistutus ihmisille. Vähemmälläkin sähköllä voi pärjätä. Seuraavaa Earth Houria vietetään 31.3.2012.



Sähkösyöppöjä piilee kuitenkin muuallakin kuin lampuissa. Oletko tiennyt, että pistokkeeseen jätetty kännykän akun laturi kuluttaa sähköä, vaikka kännykkä ei olekaan siinä kiinni? Näin se vain valitettavasti on. On siis fiksua ottaa akut pois seinästä silloin, kun mitään ladattavaa ei ole.

Tai että mikäli jätät tv:n, dvd-soittiminen tai muun sähkövempaimen stand-by tilaan, kuluttaa se sähköä? Kannattaa siis napsauttaa laitteet pois päältä kokonaan.

Lämmitys kuluttaa Suomessa varmasti eniten energiaa. Siinäkin voi kuitenkin säästää säätämällä lämpötilan asteen-pari viileämmälle. Takaan että nukut viileässä paljon paremmin.

Mitkä ovat sinun parhaat energiansäästövinkkisi?

Voit myös vaikuttaa sähköön, jota tilaat! Suosittelenkin ekosähköä. Tässä siitä aiemmin kirjoittamani postaus.

Ei kommentteja: