keskiviikko 10. elokuuta 2011

Suosi lähi-/luomulihaa

Olen liittynyt yliopistoni luomuruokapiirin sähköpostilistalle. En ole vielä kertaakaan tilannut mitään sitä kautta, mutta nyt kiinnostaisi isompikin tilaus. Listalle tuli mainos Alapeuran tilalta, joka tuottaa lihaa aivan Jyväskylän kupeessa. Tila on siirtymässä hiljalleen luomuun ja nettisivuja tutkiessani törmäsin aivan mahtaviin juttuihin.

- Liha tulisi aivan läheltä Jyväskylää (Laukaa on n. 30 kilometrin päässä) -> Pienet hiilidioksidipäästöt
- Sivuilla on kerrottu yksityiskohtaisesti tilan toimintaperiaatteista
- Lehmät saavat liikkua vapaasti laitumilla ja toteuttaa lajinomaisia toimintatapojaan
- Lehmien hyvinvoinnista huolehditaan usein eri tavoin
- Tilalla käytetään oman maakunnan ekosähköä ja lämpö sekä lämmin vesi tuotetaan oman tilan metsähakkeella!
- Eläin teurastetaan vasta, kun tilauksia on tullut koko eläimen verran


Vastapainoksi kävin kurkkaamassa suuren tuottajan Saarioisten kotisivuja. Saarioisten valikoimaan kuuluu toki paljon muutakin kuin pelkkää lihaa, mutta olisin olettanut, että "vastuullisuus"-linkin takaa löytyisi tietoa muistakin asioista kuin työtekijöiden turvallisuudesta ja e-koodeista. Saarioiten sivuilta puuttui nimittäin kokonaan info siitä, miten karjaa kohdellaan ennen ruuaksi joutumista!

Sen sijaan Atrian sivuilta ei löytynyt pienintäkään mainintaa mistään vastuullisuustoiminnasta.

Suosittelen lukemaan Taloussanomien artikkelin, jossa kerrotaan mm. sikojen ja kanojen kohtelusta tehotuotantotiloilla. Artikkelin nimen voisi mielestäni muokata myös seuraavanlaiseksi: tämän jälkeen et enää syö tehotuotettua lihaa, vaan tahdot tietää missä ja miten tuotettua lihasi on.

Ei kommentteja: