tiistai 30. elokuuta 2011

Ekompaa arkea osa 8: -30%

Oletteko huomanneet ruokakaupassa asioidessanne ruokatuotteita, joiden 'parasta ennen'-päivämäärä lähestyy (saattaa olla jo samana päivänäkin) ja näiden tuotteiden kylkeen on lätkäisty -30% lappu?

Minulle on itsestäänselvyys, että jos voin, ostan 30 prosenttia halvemman tuotteen. Tapani mukaisesti ollessani äitini kanssa kaupassa nostin ostoskoriini alennetun lihatuotteen ja äiti kauhistui. Miksi ostat vanhaa lihaa? hän kysyi.



Ajatteleeko moni tosiaan noin? Että isojen ruokaketkujen myymälöissä oikeasti myytäisiin (tahallaan) vanhaa ruokaa? Onko ihmisistä oikeasti tullut niin pöpökammoisia, että samana päivänä vanhentuvaa tuotetta ei voisi enää syödä? Tottakai sen voi syödä! Tuotteisiin laitettu parasta ennen-päivämäärä on usein täysin viitteellinen, jotta ruokafirmat välttyisivät ikäviltä tilanteilta, jos joku nyt sattuisikin saamaan vähän vatsanpuruja.

Ostan 30 prosenttia halvempia tuotteita kahdesta syystä:
1. Ne ovat halvempia
2. Jos alennettuja elintarviketuotteita ei osteta, ne menevät roskikseen



S-ryhmän toimipaikoista syntyi vuoden 2010 aikana jätettä 110000 tonnia, josta n. 70% hyötykäytettiin. (Lähde: S-ryhmän vastuullisuusraportti 2010, linkki)
Se on mielestäni aivan älyttömästi roskaa. Toki, suurin osa siitä on esimerkiksi pakkausmateriaaleja, mutta mukaan mahtuu ruokaakin. Usein jopa ihan käyttökelpoistakin. Yritin etsiä lukuja siitä, miten paljon ruokaa kaupat heittävät roskiin. Olen nähnyt siitä joskus jutun, mutta en nyt tähän hätään sitä mistään löytänyt.

Monet tuntuvat kaihtavan -30% -merkittyä ruokaa. Liittyyköhän niihin jotenkin epämiellyttävä mielikuva? Vakuutan teille, se ruoka ei ole vanhentunutta. Ei ainakaan omalle kohdalleni ole ikinä osunut, kun tarkkasilmäinen olen ollut.



Useimmiten ostan alennuksesta lihaa ja leipää. Molemmat voi tarpeen tullen pakastaa ja näin ne säilyvät vaikka kuinka kauan. Silloin tällöin tulee ostettua myös esim. jogurtteja tai muita maitotuotteita, mikäli tiedän, että ehdin ne käyttämään tai valmistamaan niistä vaikkapa pannukakkua. :-)

Hassua, että vaatteita, kosmetiikkaa ja muita arjen käyttötavaroita ostetaan mieluusti alesta - mutta alennettu ruoka tuntuu usein jäävän alehyllyyn. Nappaa ensi kerrala rohkeasti alennettu ruokatuote mukaan!

9 kommenttia:

Suvi kirjoitti...

Mä olin kotona asuessani ihan samanlainen parasta ennen -hysteerikko, mutta oikeastaan heti, kun omaan kämppään muutin, niin aloin hyödyntää noi -30% -merkinnät. Usein heitän suoraan pakastimeen, niin on siellä sitten pahan päivän varalla odottamassa :P

Mia kirjoitti...

Joo, en mä oikein ymmärrä (enää), että mitä pahaa siinä on jos ostaa alennetun ruokatuotteen :D

Ehkäpä moni muukin sen hoksaa joskus!

Vaikka tää seuraava nyt ei oo ehkä mikään eettisin ruokavalinta, nii mieluummin syön kuin annan joutua roskikseen.. Nimittäin! Grillattu broileri on mielestäni herkkua, mutta usein aika kallista ja nimenomaan toi eettinen puoli on vähän ahdistava. Nimittäin minun lähikaupasta grillattua broileria löytyy vaikka kuinka usein sieltä alelaarista! Nami nam! Halvalla lähtee.. :D (eikä tuu yhtä paha mieli kun muuten se olisi lentänyt roskikseen)

Maria kirjoitti...

Mä ostin joskus noita, kunnes sitten muutaman kerran kävi avatessa niin että tuote lemahti ihan pilaantuneelle. Maksan mielummin enemmän ja syön parempaa. :) Itelle vaan jäi kammo noista ja harmitti kun oli sitten mennytkin huonoks.

Mia kirjoitti...

Maria: hui, ihanko tosi! Itselleni ei tosiaan ole ikinä käynyt noin. Oma lähikauppani sijaitsee aivan Jyväskylän keskustassa ja on vilkas, joten tuotteiden vaihtuvuus on siellä suuri. Ehkä tästä johtuen minä en ole ikinä törmännyt pilaantuneisiin tuotteisiin? Vai kuinka vilkkaassa kaupassa olet asioinut? Kuvittelisin, että eroa on keskustan vilkkaimmalla marketilla ja syrjäseudun Siwalla.

Ymmärrän kyllä kammosi.. Kyllä kauppojen pitää pitää huolta siitä, että aletuotteetkin ovat tuoreita.

Yritä joskus uudestaan, jos vaikka huonot mielikuvat lähtis pois :) Kuvittelisin, että ainakin leipä olisi tuotteista ns. turvallisin.

Maria kirjoitti...

Itse käyn yleensä Tampereella Citymarketissa ja Prismoissa, joissa luulisi tavaran vaihtuvan. Täytyy uskaltautua kokeilemaan uudestaan. Tosin oon ajatellut, että alkaisin ostaa lihatiskista suoraan, saa tuorempaa lihaa, eikä tuu sit ollenkaan niitä pakkauskaasuja.

Mia kirjoitti...

Kuulostaapa järkyttävältä :D Rupean itsekin olemaan kyllä hieman tarkempi!

Itse ostan aina kalan kalatiskiltä ja oon myös ajatellut ostaa lihan lihatiskiltä. Itse vaan syön tosi vähän punaista lihaa (en tee sitä itse oikeastaan muuta kuin makaronilaatikossa), joten harvemmin tulee osteltua :)

Maria kirjoitti...

Ostin joskus aikasemmin sellasen keittokirjan kun Nykykodin Ruutukokki (Ulrika Davidsson). Jotkut ruoat on aika erikoisia. Tykkään tosta ihan hirveesti kun siinä alussa kerrotaan kuinka haitallisia lisäaineet ovat ja sitten kerrotaan niiden haittavaikutuksista. Olin ihan järkyttynyt sen jälkeen mitä kaikkee meille syötetään!

Syötkö sä muuten luomuruokaa?

Mia kirjoitti...

Oon myös lueskellut jonkin verran lisäaineista ja muista. Suosittelen sulle lukemisiksi Noora Shinglerin kirjan Marjoja ja maskaraa. Siinä kerrotaan aika paljon nk. puhtaammasta ruuasta :)

Itse välttelen E-koodeja niin paljon kuin mahdollista, etenkin niitä vaarallisimpia/vähän tutkittuja. (aspartaami, natriumglutamaatti jne.) Syön luomuruokaa niin paljon kuin rahatilanne sallii. Luomuna kaapista löytyy aina puuro, jogurtti ja jauhot. Melko usein ostan luomuna maidon ja kananmunat.

Olen opiskelija ja luomuruoka on kallista, aina ei saa ostettua sitä mitä haluaisi :/ Pyrin kuitenkin aina ostamaan vähintään suomalaisia tuotteita!

Maria kirjoitti...

Täytyy kattoo löytyskö tota kirjaa kirjastosta. :)

Mua ärsyttää ihan hirveesti kun luomutuotteet on kaupoissa piilossa.