maanantai 25. heinäkuuta 2011

Liikutko sinä tarpeeksi?


( Kuva )

Ensimmäisenä kysymys sinulle: kuinka monta tuntia liikut viikossa?
Voit laskea lukuun mukaan kaiken viikon aikana tapahtuneen liikunnan, oli se sitten kovatempoinen jumppatunti tai leppoisa kävelylenkki.

Tuleeko viikkoosi usein päiviä, kun et liiku juuri lainkaan? Ehkä sohvalta jääkaapille? Mikäli tulee, niin ei kannata ihmetellä painonnousua.

Tämänhetkisten suositusten mukaan jokaisen tulisi liikkua päivittäin vähintään puoli tuntia - mikäli haluaa pitää painonsa kurissa. Mikäli haluat laihduttaa, tulisi sinun liikkua päivittäin tunnin verran. Tämä tarkoittaa seitsemää tuntia viikossa.


( Kuva )

Olen vasta vähän aikaa sitten alkanut kiinnittämään huomiota liikkumieni tuntien määrään ja asetinkin juuri tänään HeiaHeiaan! itselleni uuden tavoitteen. Nyt pyrin siihen, että liikun viikossa vähintään seitsemän tuntia. En pyri siihen, että laihtuisin (minussa ei ole yhtään mitään, mistä voisi laihduttaa), mutta tahdon pyrkiä siihen, että liikunnasta tulee osa jokapäiväistä elämääni olkoonkin se sitten vaikka "vain" pyöräily-/kävelylenkin muodossa.

Viikottaisen liikunnan tulisi koostua hyöty- ja kuntoliikunnasta. Hyötyliikunnalla tarkoitetaan kaikkea arkipäiväistä: kävele portaat hissin sijaan, koiran ulkoiluttaminen jne. Hyötyliikunta vaikuttaa myönteisesti sokeriaineenvaihduntaan, veren rasvapitoisuuteen ja verenpaineeseen. Painoa hyötyliikunnan avulla ei kuitenkaan pudoteta.

Kuntoliikunnalla taas tarkoitetaan joko kunnon kohottamista tai sen ylläpitämistä. Kuntoliikunnan aikana ihminen alkaa hikoilla ja tuntee itsensä väsyneeksi. Tällaisten kuntosuoritusten on toistuttava 3-4 kertaa viikossa, keston ollessa 30-60 minuuttia. Lihaskuntoharjoituksia tulisi olla mieluiten vähintään kahdesti viikossa.

Pyrin lisäämään omaan liikuntalukujärjestykseeni tilaa kuntoliikunnalle, jotta sitä tulisi harrastettua viikottain neljästi. Hyötyliikuntaa tuleekin tehtyä varmasti siinä ohessa.


( Kuva )

Miten te treenaatte?
Löytyykö hyviä vinkkejä/sarjoja?


Tässä yksi hyväksi koettu perus-core-sarja. Sarjan voi toistaa halutessaan, itse teen sen yleensä kolmesti.

Vatsat:
- Suorat vatsalihakset, jalat 90 asteen kulmassa x30
- Vinot vatsalihakset, jalat "pyöräilevät" ja pyöräillessä suoristuvat. Molemmille puolille x30.
- Syvät vatsalihakset, pepun & jalkojen nosto ylös maasta x30
- Lankku, pito 1 minuutti

Selät:
- Suorat selät x30
- Vinot selät, molemmmille puolille x30
- Kämmenet maassa ja polvet maassa - vastakkainen käsi & jalka nousee, molemmille puolille x30
- Lankku, pito 1 minuutti

- Rintalihaspunnerrus x15
- Ojentajalihaspunnerrus x15

Saako sarjasta selvää, vai jäikö jokin liike epäselväksi?
Tämän sarjan tarkoituksena on treenata pelkästään keskivartaloa.

Ei kommentteja: