perjantai 29. heinäkuuta 2011

Ekompaa arkea osa 6: kierrätä!

Yksi yksinkertaisimmista ja edullisimmista tavoista säästää luontoa on kierrättäminen. Siitä on jaksettu 'jankuttaa' jo iät ja ajat ja tämäntyylinen viherpesu aloitetaan nykyään jo alakoulussa. Tosin itse en näe siinä mitään väärää, sillä kierrättämisen opettaminen opettaa lapsille myös vastuuntuntoa. Jos ostat jotakin, huolehdit myös siitä, että käytön jälkeen se päätyy sille oikeaan paikkaan.

Kierrättäminen vaihtelee hieman paikkakunnittain. Itse kun ravaan kahden kaupungin väliä - Vaasan ja Jyväskylän - olen huomannut, että molemmissa kaupungeissa täytyy jätteet eritellä hieman eri tavoin. Mikäli vaihdat paikkakuntaa, suosittelen tutustumaan uuden paikkakunnan kierrätyssuosituksiin.


Esimerkiksi Keso-raejuustopurkin kansi on metallia ja tulee lajitella metallijätteeseen.

Vaasan seudun jätteenkäsittelystä vastaa Stormossen ja yksityiskohtaiset lajitteluohjeet löytyvät linkin takaa. Vaasan seudulla tulee lajitella erikseen keittiöjäte, paperi, lasi, metalli, karkeajäte ja paristot. Biojäte menee keittiöjätteen mukana, eikä sille tarvitse erillistä kierrätysastiaa.

Jyväskylässä jätteenkäsittelystä huolehditaankin sitten erilailla. Kaikista kammottavin uudistus oli minulle aikoinaan biojäte. Yh, sitä hajun määrää. Kunnes tajusin, että kahden henkilön talouden bioastian ei tarvitse välttämättä olla hirveän suuri. Ja että biojäte kannattaa todellakin tyhjentää muutaman päivän välein ja huuhdella astia hyvin siinä samalla. Näin olen välttynyt hajuhaitalta ja biojätteenkin käyttäminen on mukavaa.


Biohajoavia vaippoja ei ainakaan Jyväskylässä saa heittää biojätteeseen, vaan ne lajitellaan kuivajätteenä.

Jyväskylässä tulee lajitella erikseen biojäte, paperi, keräyskartonki (puhtaat maitotölkit jne.), lasi, metalli, tekstiili, kuivajäte, paristot. Siinä yleisimmät kotitalouden jätteet. Linkistä klikkaamalla löydät tarkempaa tietoa.


Tölkit kannattaa aina palauttaa pullonkeräykseen, vaikka ne voitaisiinkin lajitella metallina. Pullonkeräyksen kautta ne on kuitenkin helpompi siirtää niille sopivaan uusiokäyttöön.

Kuten vooi huomata, kahden kaupungin välillä voi olla suuriakin eroja kierrätyksen suhteen, vaikka kierrätys toimisikin yhtä hyvin. Älä siis oleta muuttaessasi, että kierrätys jatkuu satavarmasti samalla tavalla. :)

Psst!
- Usein tulee unohdettua, että myös jogurttipurkin kansi voi kuulua metallijätteeseen.
- Tiesithän, että perinteistä lahjapaperia ei voi laittaa paperinkeräykseen.
- Käytetyt tuikkukynttilät voi laittaa metallinkeräykseen.
- Kuumuutta kestävää erikoislasia (esim. uunivuuat) ei saa laittaa lasinkeräykseen.
- Hehkulamput saa heittää kuivajätteeseen, mutta energiansäästölamput ovat ongelmajätettä.


Mikäli oman paikkakuntasi kierrätyssäädökset mietityttävät sinua, kannatta käväistä Kierrätys.infon nettisivuilla. Hakukone kattaa koko maan.

Ei kommentteja: