sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Ekompaa arkea osa 5: zeoliititon pyykkäys

Aloitetaanpa ensiksi parista faktasta.

Mitä on zeoliitti?
Zeoliitti on savimainen aine, jota esiintyy luonnossakin. Zeoliittia lisätään usein pyykinpesupulvereihin, koska se pehmentää vettä - pehmennin parantaa pesutulosta.

Miksi zeoliittia tulisi välttää?
Zeoliittia alkaa kerääntyä pesukoneeseen ja sen letkuihin ja se voi lopulta rikkoa pesukoneesi. Lisäksi zeoliittikertymät alkavat lopulta haista pahalle, sillä kertymiin alkaa tarttua muutakin töhnää ja likaa.

Näkyykö zeoliitti pestyissä vaatteissa?
Kyllä, se voi näkyä ja etenkin tummissa vaatteissa. Vaate voi olla laikukkaan harmaa, tai pölistä reilusti.




Yllä on muutamia syitä siihen, miksi minä käytän zeoliititonta pyykinpesuainetta. En halua, että pyykinpesukoneeni hajoaa ennenaikaisesti enkä halua allergisoivaa zeoliittia vaatteisiini.



Zeoliitittomia pesuaineita on helppo löytää, kaikissa päivittäistavarakaupoissa on varmasti pesuaineita, joiden kyljessä lukee "zeoltiititon". Usein zeoliititon aine on myös fosfaatiton.

Zeoltiitittomia kotimaisia pyykinpesuainemerkkejä ovat esimerkiksi Serto, Erisan ja LV. Olen edellämainituista kokeillut Sertoa ja Erisania - molemmat ovat toimineet hyvin.



Lähteet:
Yle / Kuningaskuluttaja

2 kommenttia:

imlacking kirjoitti...

Mulla on ollut jo vuosia käytössä Erisanin pesuaine, oon muistaakseni LV:täkin käyttänyt joskus.

Mia kirjoitti...

Mäkin käytin sitä n. vuoden, mutta kyllästyin sen hajuttomuuteen. Mä en käytä nimittäin mitään huuhteluainetta, joka toisi tuoksua. Siksi tällä hetkellä käytössä Serto, se on tooosi miedosti hajustettu. (en pidä siis mistään hajutököteistäkään) Fosfaattia Sertossa on, mutta se ei ole paha, kun en asu maalla. :)