torstai 28. heinäkuuta 2011

Hyvä paha kuvanmuokkaus

Bongasin juurin Uusi Mustan fb-sivuilta uutisen siitä, että Britanniassa kiellettiin L'orealin mainos, jossa kuvankäsittely johtaa kuluttajia harhaan. Mainoksessa Julia Robertsin ja Christy Turlingtonin kuvia on käsitelty neuvoston mukaan liikaa.




Klikkaa tästä linkistä itsesi nähdäksesi muokattu ja muokkaamaton Julia Robertsin pärstä. Yllä sama kuva - mikä ero! Toki Julia Roberts on kaunis ihan 'naturellinakin', mutta muokattu kuva on kyllä aika lailla liioiteltu - hänhän näyttää keijukaiselta. Eikä keijuissa mitään vikaa ole, mutta kukaan oikea ihminen ei tuolta näytä. Etenkin kun mainostettu tuote lupaa tuoda "hehkua kasvoille" - tuollaista hehkua ei saa kuin kuvankäsittelyllä. Melko harhaanjohtavaa siis. Mahtavaa, että mainos kiellettiin ja asiasta keskustellaan!


Ylläolevasta kuvasta huomaa, kuinka lantiota on kavennettu, rintoja korostettu, värejä paranneltu..

Mitä mieltä sinä olet kuvanmuokkauksesta?

Kuvanmuokkauksen mahdollisuudet ovat lähes rajattomat ja taitavat muokkaajat saavat häivitettyä Photoshopilla jokaisen rypyn ja kaventavat samalla mallin naamaa, lantiota, vatsaa jne.

Jopa lapset pyytävät, että heidän koulukuviaan muokattaisiin. Onko tämä oikein? Mikäli joku osa kasvoissa/vartalossa ei miellytä, voidaan se vain muokata pois. Tiettyyn pisteeseen saakka näen kuvankäsittelyn etuna: mikäli vaikkapa juuri koulukuvauksen/hääkuvauksen aikaan henkilöllä on suurikin väliaikainen näkyvä haitta esimerkiksi kasvoissa, on mielestäni ihan okei, jos se muokataan pois. Koska haittaa ei normaalistikaan ole olemassa. Mutta mikäli lähdetään kaventamaan lantiota vain sen takia, että haluttaisiin sen olevan kapeampi, on se mielestäni vähän hassua.

Pahinta mielestäni on kuitenkin se, miten muokatut kuvat voivat johtaa meitä harhaan. Idoleittemme rypyt häivytetään ja vartaloita muokataan. Meidät opetetaan siihen, että julkisuuden henkilöt näyttävät aina hyvältä. Ei se voi olla hyvä kenenkään psyykeelle.

Ei kommentteja: