lauantai 30. heinäkuuta 2011

Oodi Pirkan silmänympärysvoiteelle



Suvin postauksesta inspiroituneena tahdon minäkin jakaa kunniaa eräälle loistavalla ihonhoitotuotteelle.

Olen äärimmäisen laiska ihonhoitotuotteiden käyttäjä, osittain siksi, että ihoni on aina ollut hyvä - en ole koskaan tarvinnut erityisesti rasvoja. Jossain vaiheessa kuitenkin heräsin todellisuuteen ja rupesin pelkäämään silmänympärysihon ryppyjä. Tajusin, että tarvitsen silmänympärysvoiteen.

(Tähän väliin pieni infopläjäys. Silmänympärysvoide ei ole ryppyvoide. Silmänympärysvoidetta tulisi käyttää jokaisen, joka on aloittanut meikkaamisen. Silmänympärysiholle tarvitaan erilainen, kevyempi täsmärasva, koska iho silmän alueella on ohuempaa kuin muualla kasvoissa.)

Marssin kauppaan ja olin pyörtyä niiden hintojen edessä.
Mukaani ei lähtenyt yhtäkään putelia.

Sen sijaan klikkasin itseni blogeihin ja kuun muun muassa asiantunteva Virve hehkutti Pirkka-silmänympärysrasvaa kulttituotteena, päätin minäkin sen hankkia.

Nyt menossa on kolmas puteli ja en voisi olla tyytyväisempi. Hinta-laatu-suhde on todellakin kohdallaan!

Muita Pirkan faneja?
Hyvän ei aina tarvitse olla kallista!

perjantai 29. heinäkuuta 2011

Ekompaa arkea osa 6: kierrätä!

Yksi yksinkertaisimmista ja edullisimmista tavoista säästää luontoa on kierrättäminen. Siitä on jaksettu 'jankuttaa' jo iät ja ajat ja tämäntyylinen viherpesu aloitetaan nykyään jo alakoulussa. Tosin itse en näe siinä mitään väärää, sillä kierrättämisen opettaminen opettaa lapsille myös vastuuntuntoa. Jos ostat jotakin, huolehdit myös siitä, että käytön jälkeen se päätyy sille oikeaan paikkaan.

Kierrättäminen vaihtelee hieman paikkakunnittain. Itse kun ravaan kahden kaupungin väliä - Vaasan ja Jyväskylän - olen huomannut, että molemmissa kaupungeissa täytyy jätteet eritellä hieman eri tavoin. Mikäli vaihdat paikkakuntaa, suosittelen tutustumaan uuden paikkakunnan kierrätyssuosituksiin.


Esimerkiksi Keso-raejuustopurkin kansi on metallia ja tulee lajitella metallijätteeseen.

Vaasan seudun jätteenkäsittelystä vastaa Stormossen ja yksityiskohtaiset lajitteluohjeet löytyvät linkin takaa. Vaasan seudulla tulee lajitella erikseen keittiöjäte, paperi, lasi, metalli, karkeajäte ja paristot. Biojäte menee keittiöjätteen mukana, eikä sille tarvitse erillistä kierrätysastiaa.

Jyväskylässä jätteenkäsittelystä huolehditaankin sitten erilailla. Kaikista kammottavin uudistus oli minulle aikoinaan biojäte. Yh, sitä hajun määrää. Kunnes tajusin, että kahden henkilön talouden bioastian ei tarvitse välttämättä olla hirveän suuri. Ja että biojäte kannattaa todellakin tyhjentää muutaman päivän välein ja huuhdella astia hyvin siinä samalla. Näin olen välttynyt hajuhaitalta ja biojätteenkin käyttäminen on mukavaa.


Biohajoavia vaippoja ei ainakaan Jyväskylässä saa heittää biojätteeseen, vaan ne lajitellaan kuivajätteenä.

Jyväskylässä tulee lajitella erikseen biojäte, paperi, keräyskartonki (puhtaat maitotölkit jne.), lasi, metalli, tekstiili, kuivajäte, paristot. Siinä yleisimmät kotitalouden jätteet. Linkistä klikkaamalla löydät tarkempaa tietoa.


Tölkit kannattaa aina palauttaa pullonkeräykseen, vaikka ne voitaisiinkin lajitella metallina. Pullonkeräyksen kautta ne on kuitenkin helpompi siirtää niille sopivaan uusiokäyttöön.

Kuten vooi huomata, kahden kaupungin välillä voi olla suuriakin eroja kierrätyksen suhteen, vaikka kierrätys toimisikin yhtä hyvin. Älä siis oleta muuttaessasi, että kierrätys jatkuu satavarmasti samalla tavalla. :)

Psst!
- Usein tulee unohdettua, että myös jogurttipurkin kansi voi kuulua metallijätteeseen.
- Tiesithän, että perinteistä lahjapaperia ei voi laittaa paperinkeräykseen.
- Käytetyt tuikkukynttilät voi laittaa metallinkeräykseen.
- Kuumuutta kestävää erikoislasia (esim. uunivuuat) ei saa laittaa lasinkeräykseen.
- Hehkulamput saa heittää kuivajätteeseen, mutta energiansäästölamput ovat ongelmajätettä.


Mikäli oman paikkakuntasi kierrätyssäädökset mietityttävät sinua, kannatta käväistä Kierrätys.infon nettisivuilla. Hakukone kattaa koko maan.

torstai 28. heinäkuuta 2011

Hyvä paha kuvanmuokkaus

Bongasin juurin Uusi Mustan fb-sivuilta uutisen siitä, että Britanniassa kiellettiin L'orealin mainos, jossa kuvankäsittely johtaa kuluttajia harhaan. Mainoksessa Julia Robertsin ja Christy Turlingtonin kuvia on käsitelty neuvoston mukaan liikaa.




Klikkaa tästä linkistä itsesi nähdäksesi muokattu ja muokkaamaton Julia Robertsin pärstä. Yllä sama kuva - mikä ero! Toki Julia Roberts on kaunis ihan 'naturellinakin', mutta muokattu kuva on kyllä aika lailla liioiteltu - hänhän näyttää keijukaiselta. Eikä keijuissa mitään vikaa ole, mutta kukaan oikea ihminen ei tuolta näytä. Etenkin kun mainostettu tuote lupaa tuoda "hehkua kasvoille" - tuollaista hehkua ei saa kuin kuvankäsittelyllä. Melko harhaanjohtavaa siis. Mahtavaa, että mainos kiellettiin ja asiasta keskustellaan!


Ylläolevasta kuvasta huomaa, kuinka lantiota on kavennettu, rintoja korostettu, värejä paranneltu..

Mitä mieltä sinä olet kuvanmuokkauksesta?

Kuvanmuokkauksen mahdollisuudet ovat lähes rajattomat ja taitavat muokkaajat saavat häivitettyä Photoshopilla jokaisen rypyn ja kaventavat samalla mallin naamaa, lantiota, vatsaa jne.

Jopa lapset pyytävät, että heidän koulukuviaan muokattaisiin. Onko tämä oikein? Mikäli joku osa kasvoissa/vartalossa ei miellytä, voidaan se vain muokata pois. Tiettyyn pisteeseen saakka näen kuvankäsittelyn etuna: mikäli vaikkapa juuri koulukuvauksen/hääkuvauksen aikaan henkilöllä on suurikin väliaikainen näkyvä haitta esimerkiksi kasvoissa, on mielestäni ihan okei, jos se muokataan pois. Koska haittaa ei normaalistikaan ole olemassa. Mutta mikäli lähdetään kaventamaan lantiota vain sen takia, että haluttaisiin sen olevan kapeampi, on se mielestäni vähän hassua.

Pahinta mielestäni on kuitenkin se, miten muokatut kuvat voivat johtaa meitä harhaan. Idoleittemme rypyt häivytetään ja vartaloita muokataan. Meidät opetetaan siihen, että julkisuuden henkilöt näyttävät aina hyvältä. Ei se voi olla hyvä kenenkään psyykeelle.

maanantai 25. heinäkuuta 2011

Liikutko sinä tarpeeksi?


( Kuva )

Ensimmäisenä kysymys sinulle: kuinka monta tuntia liikut viikossa?
Voit laskea lukuun mukaan kaiken viikon aikana tapahtuneen liikunnan, oli se sitten kovatempoinen jumppatunti tai leppoisa kävelylenkki.

Tuleeko viikkoosi usein päiviä, kun et liiku juuri lainkaan? Ehkä sohvalta jääkaapille? Mikäli tulee, niin ei kannata ihmetellä painonnousua.

Tämänhetkisten suositusten mukaan jokaisen tulisi liikkua päivittäin vähintään puoli tuntia - mikäli haluaa pitää painonsa kurissa. Mikäli haluat laihduttaa, tulisi sinun liikkua päivittäin tunnin verran. Tämä tarkoittaa seitsemää tuntia viikossa.


( Kuva )

Olen vasta vähän aikaa sitten alkanut kiinnittämään huomiota liikkumieni tuntien määrään ja asetinkin juuri tänään HeiaHeiaan! itselleni uuden tavoitteen. Nyt pyrin siihen, että liikun viikossa vähintään seitsemän tuntia. En pyri siihen, että laihtuisin (minussa ei ole yhtään mitään, mistä voisi laihduttaa), mutta tahdon pyrkiä siihen, että liikunnasta tulee osa jokapäiväistä elämääni olkoonkin se sitten vaikka "vain" pyöräily-/kävelylenkin muodossa.

Viikottaisen liikunnan tulisi koostua hyöty- ja kuntoliikunnasta. Hyötyliikunnalla tarkoitetaan kaikkea arkipäiväistä: kävele portaat hissin sijaan, koiran ulkoiluttaminen jne. Hyötyliikunta vaikuttaa myönteisesti sokeriaineenvaihduntaan, veren rasvapitoisuuteen ja verenpaineeseen. Painoa hyötyliikunnan avulla ei kuitenkaan pudoteta.

Kuntoliikunnalla taas tarkoitetaan joko kunnon kohottamista tai sen ylläpitämistä. Kuntoliikunnan aikana ihminen alkaa hikoilla ja tuntee itsensä väsyneeksi. Tällaisten kuntosuoritusten on toistuttava 3-4 kertaa viikossa, keston ollessa 30-60 minuuttia. Lihaskuntoharjoituksia tulisi olla mieluiten vähintään kahdesti viikossa.

Pyrin lisäämään omaan liikuntalukujärjestykseeni tilaa kuntoliikunnalle, jotta sitä tulisi harrastettua viikottain neljästi. Hyötyliikuntaa tuleekin tehtyä varmasti siinä ohessa.


( Kuva )

Miten te treenaatte?
Löytyykö hyviä vinkkejä/sarjoja?


Tässä yksi hyväksi koettu perus-core-sarja. Sarjan voi toistaa halutessaan, itse teen sen yleensä kolmesti.

Vatsat:
- Suorat vatsalihakset, jalat 90 asteen kulmassa x30
- Vinot vatsalihakset, jalat "pyöräilevät" ja pyöräillessä suoristuvat. Molemmille puolille x30.
- Syvät vatsalihakset, pepun & jalkojen nosto ylös maasta x30
- Lankku, pito 1 minuutti

Selät:
- Suorat selät x30
- Vinot selät, molemmmille puolille x30
- Kämmenet maassa ja polvet maassa - vastakkainen käsi & jalka nousee, molemmille puolille x30
- Lankku, pito 1 minuutti

- Rintalihaspunnerrus x15
- Ojentajalihaspunnerrus x15

Saako sarjasta selvää, vai jäikö jokin liike epäselväksi?
Tämän sarjan tarkoituksena on treenata pelkästään keskivartaloa.

perjantai 22. heinäkuuta 2011

Linkitä oma blogisi

Tartu tilaisuuteen ja esittele tämän postauksen viestilaatikossa oma blogisi!

Olen kokoamassa kirjoitusta blogeista, jotka inspiroivat minua. Valitettavasti (?!) moni lukemistani blogeista on suhteellisen suosittuja ja tahtoisin tuoda ilmi myös muutamia pieniä & lupaavia blogeja. Mikäli blogisi inspiroi minua - tai koen että se voisi inspiroida muita, pääset mukaan kirjoitukseen.

Blogin genrellä ei ole mitään väliä, pääasia on, että blogi on mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä.

Sitten vain linkittämään! Vastavierailulle tulen vähintäänkin ;)

Ps. Julkaisin tämän samaisen kirjoituksen aiemmin, mutta jostain syystä se katosi. Nyt uudella yrityksellä!

tiistai 19. heinäkuuta 2011

Tiskirättihommia



Kävin Sokoksella ja inspiroiduin väreistä.
Kudoin kevättalvella talouteemme tiskirätin, joka on toiminut paremmin kuin kaupan rätit! Materiaali on kestävämpää ja saan rätistä juuri sellaisen kuin haluankin.

Tiskirättiä kutoessa/virkatessa on hyvä varmistaa, että materiaalit kestävät 60 asteen pesun. Näin varmistetaan rätin hygieenisyys ja kestävyys korkeissakin pesuasteissa.

Novitan Tennessee -lankakokoelmani täydentyi nyt luonnonvalkoisella ja vaaleanruskealla kerällä. Entuudestaan omistin tuon lohenpunaisen kerän. Seuraavaan rättiin aion käyttää näitä kaikkia kolmea - lopputuloksen näette joskus. Saa nähdä milloin rätti valmistuu, ehkä vasta kesämenojen päätteeksi.

maanantai 18. heinäkuuta 2011

Kana-nuudeliwok

Yksi tämän talouden useimmin tehdyistä edullisista ruuista on kana-nuudeliwok. Ohje on alunperin bongattu jonkun nuudelipaketin kyljestä ja sitä hieman soveltaen on syntynyt kestolemppari. Annoksen hinta ei ole päätähuumaava eikä tekemisessäkään mene puolta tuntia kauempaa.

Kana-nuudeliwok (3-4 annosta)



Tarvitset:
- 3 kerää täysjyvä nuudeleita (meillä merkki vaihtelee ja määräkin menee näppituntumalla)
- 400g maustamatonta broilerinfileetä
- 2 porkkanaa suikaleina
- 2 keltaista paprikaa paloina
- 1 vihreä paprika
- pieni purjo suikaloituna
- kasviöljyä

Kastikeainekset:
- 3 rkl thai-kalakastiketta (esim. Spice Up!-merkki)
- 3 rkl soijakastiketta
- 1 rkl sokeria
- 1/2 tl valkopippuria
- 1 dl vettä
- 2 valkosipulinkynttä murskattuna



1. Keitä nuudeleita runsaassa vedessä noin neljän minuutin ajan. Kerät kannattaa taittaa kahtia.
2. Paista broilerisuikaleet lähes kypsiksi öljyssä ja lisää porkkana- ja purjosuikaleet. Paista pari minuuttia.
3. Lisää paprikan palat ja kaikki kastikeainekset pannulle ja paista pari minuuttia samalla sekoittaen.
4. Lisää nuudelit pannulle ja sekoita - jatka paistamista vielä muutaman minuutin ajan kunnes nuudelit ovat lämmenneet.



(en varmaan ikinä opi ottamaan kuvaa valmiista annoksesta.. Yllä olevasta kuvasta puuttuvat siis vielä nuudelit!)

Enjoy! :)

Ps. Mikäli teet ruokaa ensimmäistä kertaa, voi hinta olla korkea. Etenkin kala- ja soijakastike voivat nostaa ruuan hintaa, mutta kun nämä ainekset on jääkaappiin hankittu, ei niitä tarvitse hetkeen ostaa uudestaan.

sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Strömsö

Vietän kesää kotikaupungissani Vaasassa ja olemme saaneet iloksemme vieraitakin kylään. Kävimme näyttämässä heille Strömsön.

Jos joku ei tiedä, mikä Strömsö on, niin kannattaa tutustua Ylen samannimiseen tv-sarjaan.. :) Strömsö on siis Vaasassa sijaitseva kartano, jota kunnostetaan ja sisustetaan FST:n tv-ohjelmassa. Strömsötä ei ole onneksi eristetty yleisöltä, vaan siellä sijaitseva pieni uimaranta on lähiseutujen asukkien ahkerassa käytössä.


Tässä Strömsö, eli talo, jonka sisällä ohjelmaa kuvataan.

Mikäli matkaat kesän aikana Vaasaan ja sinulla on auto käytössäsi (tai mikäli asut Vaasassa, etkä Strömsössä ole vielä käynyt), niin suosittelen käymään! Picniceväät ja uimarantatamineet mukaan ja kivaa kesäpäivää viettämään meren äärelle :)



"Verkligheten är inte allt här i världen" tarkoittaa minun vapaan suomennokseni mukaan "todellisuus ei ole kaikki tässä maailmassa" :)

Ekompaa arkea osa 5: zeoliititon pyykkäys

Aloitetaanpa ensiksi parista faktasta.

Mitä on zeoliitti?
Zeoliitti on savimainen aine, jota esiintyy luonnossakin. Zeoliittia lisätään usein pyykinpesupulvereihin, koska se pehmentää vettä - pehmennin parantaa pesutulosta.

Miksi zeoliittia tulisi välttää?
Zeoliittia alkaa kerääntyä pesukoneeseen ja sen letkuihin ja se voi lopulta rikkoa pesukoneesi. Lisäksi zeoliittikertymät alkavat lopulta haista pahalle, sillä kertymiin alkaa tarttua muutakin töhnää ja likaa.

Näkyykö zeoliitti pestyissä vaatteissa?
Kyllä, se voi näkyä ja etenkin tummissa vaatteissa. Vaate voi olla laikukkaan harmaa, tai pölistä reilusti.




Yllä on muutamia syitä siihen, miksi minä käytän zeoliititonta pyykinpesuainetta. En halua, että pyykinpesukoneeni hajoaa ennenaikaisesti enkä halua allergisoivaa zeoliittia vaatteisiini.



Zeoliitittomia pesuaineita on helppo löytää, kaikissa päivittäistavarakaupoissa on varmasti pesuaineita, joiden kyljessä lukee "zeoltiititon". Usein zeoliititon aine on myös fosfaatiton.

Zeoltiitittomia kotimaisia pyykinpesuainemerkkejä ovat esimerkiksi Serto, Erisan ja LV. Olen edellämainituista kokeillut Sertoa ja Erisania - molemmat ovat toimineet hyvin.



Lähteet:
Yle / Kuningaskuluttaja

maanantai 4. heinäkuuta 2011

Tänään minua inspiroi..



Tänään minua inspiroi Little Miss-blogissa ollut postaus pyöräretkestä.

Pyöräily on mukava harrastus. Matkat taittuvat etenkin keskustan alueella usein nopeammin kuin autolla ja samalla saa arvokasta hyötyliikuntaa - sekä raitista ilmaa. Olen polkenut vuosikaudet lähes kaikki matkani kouluun, töihin ja kavereiden luokse. Joinain päivinä pyöräilysaldo on pienempi kuin muina, mutta joinain päivinä on tullut poljettua helposti yli 20 kilometriä! Aina ei tietenkään samalla reissulla, mutta saman päivän aikana.

Pisin työmatkani yhteen suuntaan on ollut 7km. Pyöräilin tuon matkan suunnilleen viisi kertaa viikossa, eli pyöräiltyä kyseisinä päivinä tuli vähintään 14km.

Toki on päiviä, jolloin pyörän selkään ei millään haluaisi nousta. Kuten pakkaspäivät ja rankkasateet. Kunnon pakkasella on hyvä suojata kasvot paleltumia vastaan ja rankkasateen yllättäessä ei auta muu kuin vetää coretex-kamat niskaan ja kumpparit jalkaan :-) Minua ei ainakaan ole tehty sokerista.



Toki turvaudun itsekin välillä autoon - aina ei vain jaksa pyörän selkään nousta. Ja joskus tilannekin vaatii sitä, että hiukset eivät sotkeennu esimerkiksi jonkun vähän arvokkaamman juhlatilaisuuden takia.

Haastan kaikki lukijat kulkemaan tämän viikon aikana ainakin kerran oman työ-/koulu-/kyläilymatkansa pyörällä :) Kun pyöräilyn makuun pääsee, on helppo lisätä pyöräilykertojen määrää vaikka kahteen viikossa jne.

Itse polkasenkin tästä nyt vastaanottamaan muutaman päivän ajan meillä majailevat vieraat vastaan. Sitten vain suunnittelemaan omaa pyöräretkeä - eväineen kaikkineen!

Linkkivinkkejä inspiroiviin blogiteksteihin otetaan vastaan :)

Ps! Teet palveluksen luonnolle, kun auton käytön sijasta poljet matkasi. Et saastuta, etkä tuota meluhaittaa :)

perjantai 1. heinäkuuta 2011

Häävuosi



Menen naimisiin ensi kesänä.
Olen nyt päättänyt jakaa kanssanne pieniä osia hääsuunnitteluista ja muista aiheeseen liittyvistä pohdinnoista.

Voisin kertoa hieman taustoja minusta ja tulevasta aviomiehestäni.
Olemme seurustelleet vuodesta 2005 saakka, eli tänä kesänä yhteensä kuusi vuotta. Seurustelun alkaessa olimme vain kaksi pientä teini-ikäistä lasta, molemmat - tai ainakin minä - hieman hukassa. Mutta ei mitenkään vakavasti. Sitä perinteistä teini-iän tuomaa epävarmuutta. Löysimme kuitenkin toisemme, emmekä ole sen jälkeen päästäneet irti.

Olemme asuneet yhdessä syksyllä kolme vuotta, joten suhde on hypännyt jo kauan sitten seurustelutasolta avopuoliso-tasolle. Oma kotimme on maailman paras paikka.



Tästä alkaa itselleni häävuosi, kaikkine suunnitteluineen, iloineen, riemuineen ja stresseineen. Vinkit, myötätuet ja muut ovat ehdottomasti tervetulleita. :)

Ei hätää, blogi ei todellakaan muutu pelkäksi hääblogiksi. Se vain elää oman elämäntilanteeni mukaan. :)

(Kuvituksena kukkia juhannusyöltä :-) )